Leszokni a dohányzásról naptári nap

Gondolkozott már azon, hogy mi történik a testével, ha abbahagyja a dohányzást? Természetesen a cigarettáról való lemondás erős stressztényező, amely befolyásolja a fiziológiai és pszichológiai állapotot. A szakemberek ajánlásai, az egykori dohányosok tanácsai segítenek megbirkózni az elvonási szindrómával, emellett nagyon sok olyan módszer létezik, amely kisimítja az elvonási szindrómát, és lehetővé teszi, hogy az ember visszanyerje a teljes élet örömét. A legérdekesebbek a dohányzás abbahagyásának hatásai. Naplóba rögzítheti élettani érzéseit, érzelmeit, gondolatait és érzéseit. A kényelem kedvéért és további motivációként a bekövetkező változásokat szó szerint napról napra lefestjük.

leszokni a dohányzásról naptár

A döntés megszületett!

Tekintettel arra, hogy a dohányzás mára kiment a divatból, egyre több férfi és nő gondolkodik azon, hogy megszabaduljon a függőségétől. A modern farmakológia évente fejleszt olyan gyógyszereket, amelyek célja a cigaretta utáni vágy fokozatos kioltása és az elvonási tünetek enyhítése. De még a függőség gyógyszeres kezelése sem zárja ki az akaraterő jelenlétét és a dohányzás abbahagyására való nagy vágyat.

Általában a lakosság férfi része, vagyis a WHO statisztikái szerint erős dohányosok, alig várják, hogy mielőbb elérjék a kívánt eredményt. Itt minden egyéni, és a dohányos tapasztalatától függ, attól, hogy a szervezet mennyire „telítődött" kátránnyal, nikotinnal, rákkeltő anyagokkal és égéstermékekkel. Kisebb változások egy napon belül megfigyelhetők, de a dohányzás abbahagyásának valódi következményeit csak évekkel később lehet felmérni, amikor az összes testrendszer működése teljesen helyreáll.

Annak érdekében, hogy a dohányzásról való elválasztás időszaka a lehető legfájdalommentesebben teljen el, a további technikák nem zavarják. A dohányosok naptára lehetővé teszi a dohányzás abbahagyása utáni test általános állapotának elemzését, a folyamat főbb szempontjaira való összpontosítást. Valójában a napló az önkontroll céljára készült. A címlapon felsorolhatod azokat az okokat, amelyek miatt elbúcsúztál a "nikotinfüggőségtől", és minden alkalommal, amikor kinyitod a naptárat, érezni fogod, hogy jó irányba haladsz.

Az első lépések

Először el kell döntenie a dátumot, kívánatos hétvégén abbahagyni a dohányzást. Ne feledkezzünk meg a test erkölcsi felkészítéséről, ami körülbelül egy hétig tart. Ez idő alatt meg kell szabadulnia a hamutartótól és az öngyújtótól, nikotinellenes pasztillákat vagy rágógumit kell tennie oda, ahol korábban cigarettát tároltak. Először próbálja meg elkerülni a dohányzó társaságokat. Kérje meg barátait, kollégáit és rokonait, hogy ne dohányozzanak a közelben, tartsák tiszteletben választását.

A naplóban szereplő információkat lépésről lépésre kell elhelyezni, hogy ne keveredjen össze. A dohányzás abbahagyásának legjelentősebb következményei azok, amelyek a rossz szokások elleni küzdelem első évében jelentkeznek. Az alábbiakban egy leszokási napló található. A vele való ismerkedés felkészít azokra a nehézségekre, amelyek a dohányzástól való megszabadulás felé vezető úton felmerülhetnek.

napok Gondolatok és érzések Fiziológiai érzések Mi történik
Első Végre kész! Leszoktam a dohányzásról! Magabiztosságot, büszkeséget, örömöt érzek a döntéstől. A dohány iránti vágy minimális, könnyen megszakítható idegen gondolatokkal. Rossz étvágy, enyhe szédülés, mérsékelt szorongás, elalvási nehézségek. A kezdeti időkben a motiváció szintje nagyon magas. Miután az ember abbahagyja a dohányzást, a vér és a test szövetei megtelnek oxigénnel, és a CO2 koncentrációja jelentősen csökken. Javul az eritrociták szállítási funkciója.
Második Még mindig nem dohányzom, de van egy kis ingerlékenység, az önhipnózis ereje gyengül. Napközben legyőzi az álmosságot, az apátiát. Néha a kéz automatikusan cigarettához nyúl, mit kell tenni, az szokás. Csökkent étvágy a dohányzás abbahagyása hátterében, az illatos ételek iránti vágy. Légszomj, köhögés, gyakori vizelés, hasi fájdalom. Rossz az alvás, bőrviszketés és feszülő érzés a bőrön. A rossz egészségi állapot hátterében a cigarettadobálás okozta eufória elillan. De a csillós hám munkája kezd helyreállni, ami megvédi a tüdőt és a hörgőket a káros anyagoktól. Az emésztőrendszer nyálkahártyája frissül.
A harmadik Az idegesség nő, kifejezett elvonási szindrómát érzek. Nem tudom, hova tegyem magam, és hogyan vonjam el a figyelmemet a dohányzással kapcsolatos rögeszmés gondolattól. Alvászavaró, időszakos. Már az utolsó elszívott cigaretta utáni harmadik naptól brutális étvágy támad, az édességből merít. Változások vannak az emésztőrendszer munkájában, szédülés, tachycardia, fülzúgás. Bőrkiütéseket figyelhet meg. Megkezdődött a csillós hám és a hörgők nyálkahártyájának helyreállítási folyamata. A tripszin mennyisége a szervezetben csökken, az agy és a szív véráramlása éppen ellenkezőleg, nő. Sejtszinten csökken a cigarettafüst iránti igény, az érrendszeri tónus stabil. Légy óvatos! A harmadik naptól nagy a kockázata annak, hogy elszabadul és újra dohányozni kezd.
Negyedik A nikotin éhség folytatódik. Az agresszivitást és az ingerlékenységet nyugtatókkal állítom le. A hangulat labilis, az alvás felületes, a koncentráció zavart. Hogy a szervezet gyorsan megtisztuljon a méreganyagoktól, zöld teát iszom, sok gyümölcsöt és zöldséget eszek. Zaj a fülben, emelkedett vérnyomás, vizelés normális. A torokban viszkózus gombóc érzése van, köhögés kezdődik, ugyanúgy, mint dohányzáskor. Időnként az arc, az ujjak, a fülek kifejezett duzzanata. A nikotin maradványai kiürülnek a szervezetből. Változások vannak a jellemben, ha megváltozik, akkor nemcsak a dohányos szenved, hanem a közvetlen környezete is. A dohányzásról leszokók tüdejében a reparatív folyamatok folytatódnak, a hörgőszekréció normális. Csökkenhet a perisztaltika, az antidiuretikus hormon szintézise normalizálódik.
Ötödik Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz lesz leszokni a cigarettáról! Sok véleményt olvastam a fórumokon, de nem is sejtettem, hogy hasonló változások történnek velem. Rossz közérzet, könyörtelenül kísértenek a dohányzás gondolatai. Keserű íz van a szájban, állandóan szomjas. Az autonóm rendszer megsértésének jelei vannak a kezek enyhe remegése, túlzott izzadás, szomjúság érzése formájában. A torokban laza nyálkacsomó érzése van, köptetéskor a nyálka sötét színű és sűrű konzisztenciájú. A salakos szervezet lassan, de biztosan megtisztul, a dohányzás abbahagyása után regenerációs folyamatok indulnak be a bronchopulmonalis rendszer mélyén. A nyelvben lévő mikrotraumák gyógyulnak. Kevesebb nyálka van a gyomorban, a belek tónusa továbbra is alacsony.
Hatodik Az elvonási szindróma visszatér, a hangulat megugrik. A dohányzás vágya paroxizmális, körülbelül 5-10 percig tart. Volt pár pillanat, amikor cigiért indultam, nagyon nehéz visszafogni magam. Továbbra is megjelennek a vegetatív rendellenességek, az émelygés és a gyomorégés összefügg. Fokozott szomjúság, gyakori vizelés, köhögéskor véres nyálka. A leukocita sejtek először "nőttek" anélkül, hogy a nikotin hatása lett volna a dohányos testére. A gyomor-bél traktus munkája normalizálódik, az ízlelőbimbók helyreállnak.
Hetedik Hét napja leszoktam a dohányzásról. Valószínűleg még túl korai a függőségből való teljes megszabadulásról beszélni, de a kezdet megtörtént. Aznap éjjel jobban aludtam, de az üresség érzése nem hagy el. A szeretteink támogatása sokat segít. A nyálka távozik, a torokban lévő "gumi" megmarad, a bőr leválik. A vérnyomás enyhén ingadozik. Ennek ellenére az étvágy növekszik, a bőr sápadtsága fokozatosan eltűnik. Feltételezhetjük, hogy a testület szerkezetátalakításának első szakasza sikeresen lezárult. Az első hét végén ajánlatos teljes vérképet venni és fluorográfiát végezni.

Ha valaki abbahagyja a dohányzást, annak a szervezetre gyakorolt következményei rendkívül kellemetlenek lehetnek. És nem meglepő, hogy a cigarettától való fizikai függőség még nem szűnt meg, és a pszicho-érzelmi stressz is csak a második hét végére enyhül. Ezért jobb, ha nem kockáztat, a dohányzás fokozatos abbahagyása segít elkerülni a visszaesést.

A második és az azt követő hét

Könnyebben áthaladnak, ha nincs irritáló anyag cigaretta vagy dohányfüst formájában. A szervezet felépül, és gyakorlatilag nem reagál a nikotinhiányra. A dohányzásról való leszokás naptárát lapozgatva sok pozitív pillanatot lehet feljegyezni, amelyek jelentőségét csak az idő múlásával lehet felfogni.

A dohányzás abbahagyásával járó lehetséges változások:

  • 14. napon. A hörgők gyógyulási folyamata véget ért, a vérlemezkék már sikerült megújulniuk, a vörösvértestek - nem. Vegetatív-érrendszeri megnyilvánulások lehetségesek, de az arcszín javul, az ujjak sárgás színe eltűnik. A köhögés alábbhagy, de ha a dohányzási tapasztalat több mint 20 év, akkor a bronchitis jelei akár hat hónapig is megfigyelhetők.
  • 1. hónap. A 30. napra a felső légutak sejtszinten helyreállnak. A testtömeg jelentősen növekszik. A testben végbemenő változások a pszichés kényelemhez is kapcsolódnak, a lelkesedést fokozatosan felváltja a depressziós állapot. Ebben a szakaszban fontos, hogy ne törjön meg. Ne feledje, a dohányzásról való leszokáshoz vezető út jelentős része már megtörtént.
  • 2. hónap. A következő 3-4 hónap különösen vonzó a nők számára a szépség szempontjából. Csökken az ujjak egészségtelen sárgasága, kezdenek eltűnni a couperose hálók és a szürke arcszín. A dohányzástól való függés megmarad, de kevésbé hangsúlyos, bár továbbra is szükség van akaraterőre és szerettei támogatására.
  • 3. hónap. A szervezetben a dohányzás abbahagyása után megkezdődik az erek intenzív helyreállítása, tónusuk normalizálódik. Ebben az időszakban kialakul egy „pont, ahonnan nincs visszatérés", a dohányzástól való fizikai függőség teljesen megszűnt, pszichológiailag a dohányzás szinte semmilyen hatással nincs az emberre. Az étvágy és az általános közérzet jó.
  • 6. hónap. A cigaretta megtagadása az összes testrendszer teljes megújulásához vezetett, a vér és a sejtek megszabadultak a nikotintól, a máj hatékonyabban működik. Minden nap növekszik a tüdő térfogata, könnyebb lesz lélegezni. Hat hónappal később az ember gyakorlatilag nem emlékszik a függőségre.
  • Egy évben. Az az időszak, amikor az eredményeket összesítik. Feltételezhetjük, hogy a dohányzás abbahagyása után a szervezet tisztítása sikeres volt. A nikotinfüggőség leküzdésére irányuló munka a jövőben meghozza gyümölcsét: a szívinfarktus kockázata 50%-kal, a stroke - 30%-kal, a tüdő- és májrák - 80-90%-kal, a gyomor-bélrendszer - 60-70%-kal, az ajakrák kockázata rák - 99-100%-kal.

A dohányzásról való leszokás naptárát napokon, hónapokonként tanulmányozva látható, hogy az első szakaszok nehézségei kezdenek feledésbe merülni, a megújult idegsejtek dohányfüst nélkül is tökéletesen működnek. A visszaesés valószínűségét illetően a narkológusok azzal érvelnek, hogy a cigarettához való visszatérés kockázata nem a nikotin utáni fizikai vágyban rejlik, hanem a fejben. Az akaraterő és az önmagunkon végzett folyamatos munka a siker, az egészség és a hosszú élet kulcsa.

Alternatív lehetőség

Sokan hasonlatot vonnak a dohányzás és a marihuána, marihuána, marihuána vagy hasis között, de ezt nem szabad megtenni. A hagyományos cigarettáról való leszokás következményei sokkal könnyebbek, mint azok, amelyek a pszichoaktív szerek elhagyásakor jelentkeznek. Egy dohányos szervezetének a könnyű drogoktól való függése lassabban alakul ki, de a kannabiszból származó összes anyag tartalmaz tetrahidrokannabinolt és kannabinolt, amelyek lelki és fizikai függőséget okoznak. A veszély az, hogy a marihuánaszívás hatásai hosszú ideig nem jelentkeznek, és az epizodikus kábítószer-használatnál nincs elvonási szindróma.

Úgy tűnhet, hogy a fű fogyasztása sokkal „jövedelmezőbb", mert egy dohányos napi 7-20 cigarettát, míg a marihuána szerelmesei legfeljebb 3 cigarettát fogyasztanak el. De a kender nagyjából ugyanilyen mérgező szennyeződést tartalmaz, és ha elszívunk sok, akkor a szervezet hozzászokik a kábítószerhez, és kitartóan követel még egy fújást.

Ahhoz, hogy örökre megszabaduljon a függőség bilincseitől, nem nélkülözheti:

  • Erős vágy.
  • vasakarat.
  • Szerettei támogatása.
  • Szakember segítsége.

A több mint 7-10 éves tapasztalattal rendelkező dohányosok túlnyomó többsége absztinencia szindrómában szenved, és a szervezet évekig tartó dohányzás utáni általános felépülése lassabb. Az egészséges életmód további elhanyagolása a memória és a koncentráció romlásához, a vérnyomás ingadozásához, valamint a szív- és érrendszeri szervek és a máj problémáihoz vezet.

Csak amikor abbahagyja a dohányzást, akkor veszi észre, milyen nehéz. Az önbizalom a kulcsa a cigarettáról való könnyű leszokásnak. Nincs rossz nap arra, hogy legyőzze a függőséget, és újra teljes, boldog embernek érezze magát. És csak a leszokott dohányzásról szóló naptár emlékeztesse Önt arra a zaklatott időszakra, amikor a nikotinfüggőség megmérgezte az életét!