Dohányzás gyógyszer

A dohányzásról való leszokás nem könnyű feladat. A problémát az okozza, hogy a dohány fő összetevője - a nikotin - pszichoaktív anyag, és függőséget okoz a dohányosokban. A legtöbb dohányos el akarja hagyni függőségét. Ez az igény az egészségügyi problémák megjelenése után merül fel. De a dohányzásról való leszokás minden önálló kísérlete legtöbbször sikertelen. Különösen azok körében, akiknek hosszú a dohányzási múltja. A dohányosok házi gyógyszerek segítségével próbálnak megszabadulni a függőségtől, dohányzó tablettákat szednek. A szenvedély mégis erősebbnek bizonyul vágyuknál.

dohányzó tabletták

Mit kell tenni ebben a helyzetben? Csak egy kiút van - szakemberek részvételéhez kell folyamodni. A Narkológiai Központ minősített és hatékony segítséget nyújt a dohányfüggőknek. Ugyanakkor a gyógyszeres terápia, a pszichoterápia és a dohányzástól származó hipnózis eszközeit alkalmazzuk. Az orvosok összes ajánlásának való megfelelés kiváló eredményt és pozitív prognózist ad.

A dohányzás ártalma

Az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatja: évente 6 millió ember hal meg dohányzás miatt a világon. Sőt, 10% -uk nemdohányzó (passzív dohányos) - olyan ember, aki kénytelen lélegezni a mellettük dohányzók füstjét. A statisztikák szerint körülbelül 1 milliárd dohányos él a földön.

Ennek a függőségnek a előfordulását a következők okozzák:

 • nikotintartalmú termékek ingyenes értékesítése;
 • dohánytermékek vásárlásához való hozzáférés gyermekek és serdülők számára;
 • nyílt és rejtett (filmekben, könyvekben) reklámkampányok, a cigaretta, a szivar és más dohányfajta értékesítésének növekedése.
a lány megmutatja a dohányzás ártalmát

Ha dohányfüst jut a szervezetbe:

 • A hörgők és a tüdőszövet érintett. A betegnél krónikus hörghurut, koszorúér-betegség alakul ki.
 • Idővel a légzőrendszer megsemmisült szövetei nemcsak bennük, hanem a száj, a torok, a gyomor és más szervek nyálkahártyájában is rosszindulatú folyamatok kialakulását okozhatják.
 • A nikotin a kis artériák tartós szűkülését okozza. Előbb vagy utóbb ez a kóros görcs a vérkeringés megszűnéséhez vezet a szövetekben. A páciensnél "dohányos betegség" alakul ki - megszünteti az endarteritist, ami a végtagok gangrénájához és amputációjához vezet.
 • Vérrögök képződnek a vénákban, thrombophlebitis és szövődményei: a nagy erek tromboembóliája (elzáródása), amely halált okozhat.

A dohányzás ártalmatlanítási módszerei és gyógyításai

A dohányfüggőség megszabadításához a beteg kifejezett vágya szükséges. Jobb, ha azonnal leszokik a dohányzásról. Egyes betegek megpróbálnak úgy menni, hogy csökkentik a dohányzott cigaretták számát. A legtöbb esetben ez a rossz út, amely fokozott vonzerőt és ellenkező hatást eredményez.

a férfi beteg a dohányzástól

Miért nehéz az embernek leszokni a dohányzásról? A tettes egyfajta absztinencia - "nikotin megvonás", amely a következő cigaretta elutasításából fakad.

Kifejezi:

 • Belső kellemetlenség.
 • Idegesség és ingerlékenység, fejfájás.
 • Halvány bőr és izzadás.
 • Hidegrázás.
 • Fájdalmas érzések a szív régiójában, fokozott pulzusszám.
 • Változások a vérnyomásban.
 • Bél rendellenességek és csökkent étvágy.
 • Alvászavarok.

Az elvonási panaszok intenzitása 5-7 napon belül növekszik, eléri a maximumot, és fokozatosan csökkenni kezd.

Ebben az időszakban orvosi és pszichológiai támogatást kell nyújtani a beteg számára. A segítség enyhíti ezeket a tüneteket, és nagymértékben növeli a pozitív kimenetel esélyét.

A gyakorlatban a narkológusok a következő módszereket, gyógymódokat és gyógyszereket alkalmazzák a dohányzáshoz:

nikotin tapasz a dohányzáshoz
 • Nikotinpótló terápia. Az összetételükben nikotint tartalmazó gyógyszerek felírása elősegíti az elvonási panaszok enyhítését, és lehetővé teszi a beteg számára, hogy a mentális függőség megszabadulására összpontosítson. Az e csoportba tartozó gyógyszerek közé tartoznak a speciális rágógumik, pasztillák, cukorkák, tapaszok, aeroszolok, tabletták. Szabadalmaztatottak és különféle nevekkel rendelkeznek. Fogadásuk csökkenő módon telíti a testet a nikotinnal, és lehetővé teszi a fizikai függőség panaszainak fokozatos eltávolítását.
 • Nikotin receptor agonisták. A dohányzó tabletták csökkentik a vágyakat és enyhítik az elvonási tüneteket. A gyógyszert a kezelőorvos által előírt speciális rendszer szerint alkalmazzák. A jó hatás ellenére korlátozott a használata a súlyos mellékhatások miatt.
 • Bupropiont és nortriptilint tartalmazó antidepresszánsok. A depresszió enyhítésére irányuló fő intézkedés mellett képesek elnyomni a nikotin-függőséget.
 • Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. A klonidin a vérnyomás csökkentése mellett enyhíti a vágyakat.

A közelmúltban egy speciális vakcinaszerű anyagot fejlesztenek ki (lövés a dohányzásból), amelynek célja, hogy gyorsan megmentsék az embert a dohányzástól és annak következményeitől.

Hogyan lehet leszokni a dohányzásról a hipnózis használatával

dohányzó hipnoterápia

A hipnotikus szuggesztió gyakorlata a mentális függőség elnyomásán alapul. A hipnoterápia lehetővé teszi a domináns kóros reflexek eltávolítását, az idegenkedést a dohányfüst szagától, a cigaretta típusától. A hipnoterapeuta, elpusztítva a fájdalmas ötleteket és szokásokat, felváltja őket az egészséges életmód beállításával.

A dohányzás abbahagyása hipnózissal több kezelést igényel. Ha egy dohányosnak hosszú múltja van és fizikai vágya van, ráadásul gyógyszertámogatást is kap. Tüneti és dohányzásra szánt gyógyszerek segítségével megszűnik az ingerlékenység, normalizálódik a vérnyomás, és megszűnnek a nikotin megvonásának egyéb megnyilvánulásai.

A hipnózis alkalmazásával való leszokáshoz nem akadályoznia kell az orvost, hanem segíteni kell neki. Ehhez először is rá kell hangolódnia a gyógyulásra. Akkor ez a módszer adja a maximális eredményt.

A drogcentrumban a következőket használják fő és kiegészítő módszerként:dohányzó lézerterápiás eljárás
 • Lézerterápia.
 • Akupunktúra.
 • Xenon terápia.

A kezelési folyamat során a betegeknek tartózkodniuk kell alkoholtartalmú italok, erős tea, kávé, sült és fűszeres ételek fogyasztásától. A fizikai aktivitás, a friss levegőn tartózkodás elősegíti a gyógyulást. Tartózkodnia kell az erős tapasztalatoktól.

Hogyan hat a dohányzásról való leszokás az egészségre

A dohányfüst szervezetbe jutásának abbahagyásának hátterében a következők történnek:

 • A vérnyomás normalizálása, a toxikus tachycardia eltűnése.
 • A szén-monoxid koncentrációjának csökkentése a vérben normális szintre.
 • A vér reológiai tulajdonságainak és viszkozitásának javítása.
 • A légzőrendszer működésének normalizálása.
 • A dohányos hörghurutjának eltűnése és a kapcsolódó köhögés a légzőszervek nyálkahártyájának normális szerkezetének helyreállítása miatt.
 • A szívkoszorúér-betegség kockázatának csökkentése 2-szer 1 évvel a dohányzás abbahagyása után.

A miokardiális infarktus és a stroke valószínűségének csökkentése.

A célszervek (tüdő, gége, hasnyálmirigy) onkológiai patológiájának kialakulásának kockázatának csökkentése.

Azok, akik leszoktak a dohányzásról, fokozzák gyógyulásukat fizikai és szellemi stressz után. A férfiaknál a potencia idővel növekszik. A nőknél javul a termékenység. Az életminőség magasabb szintet ér el.

a narkológus a dohányzás kezelését írja elő

Ha kedve van az egészséges életmódhoz, ugyanakkor nem sikerült egyedül feladnia a cigarettát, ne csüggedjen. A központ narkológusai kiválasztják az Ön számára a dohányzáshoz leghatékonyabb gyógyszereket, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan megszabaduljon nikotin-függőségétől.