Hogyan lehet könnyen és egyszerűen leszokni a dohányzásról

Cigaretta elutasítása

Előbb vagy utóbb szinte minden dohányos arra a következtetésre jut, hogy ideje leszokni erről a vállalkozásról.

Az okok nagyon különbözőek lehetnek: az elnyomás a munkában kezdődött, és télen is futni kell füstölni a szabadba; az egészség csínyeket kezdett játszani - gyanúsan elhúzódtak a reggeli köhögés rohamai; a megjelenés sok kívánnivalót hagy maga után - a bőr elsorvad, az ujjak megsárgulnak, a haj és a száj szaga olyan undorító . . . Sok lehetőség van, és mindegyiknek megvan a maga.

Azonban nem mindenkinek sikerül megvalósítania a közös ötletet a gyakorlatban, és nem azonnal a nikotin-függőség nem múlik el könnyen. Ugyanakkor az orvosok egyöntetűen azt állítják, hogy a dohányzók elsöprő többsége képes önállóan leszokni, hogy a nikotintól való fizikai függőség sokszor kisebb, mint az alkohol vagy a drogoké. Ez az első nehézség.

A második nehézség abban rejlik, hogy azok a módszerek és eszközök, amelyek egyszer s mindenkorra megígérik, hogy megszabadulnak a dohányfüggőségtől, elöntött tenger, és még a drogfüggőségben képzett személy sem tud azonnal eligazodni benne. A választás olyan, hogy a szemek kifutnak, a könnyek a fejben kezdődnek, és a kezek automatikusan újabb cigarettát vesznek ki a csomagból.

Próbáljuk meg kitalálni, hogyan lehet könnyen leszokni a dohányzásról?

Három forrás és három komponens

A dohányfüggőségtől való megszabadulás módszereinek teljes tömege három nagy kategóriába sorolható.

Első csoportterápiás javaslaton alapuló módszerek a szó legtágabb értelmében.

Második csoport- reflexológiával társul (akupunktúra, elektropunktúra, moxibustion, akupresszúra stb. ).

BAN BENharmadik csoportmagában foglalja a különféle gyógyszereket, mind a nikotinhelyettesítőket, mind a különféle egyéb gyógyszereket, amelyek lehetővé teszik a test számára, hogy könnyebben és gyorsabban legyőzze a nikotin megvonásának szindrómáját.

Leggyakrabban a szakemberek saját, szerzői technikákat készítenek, mindhárom csoport módszereiből kombinálva. Sőt, mesterségük mesterei minden egyes beteg számára elkészítenek egy "koktélt".

Az egyetlen dolog, amiben a legtöbb orvos egyetért, az az, hogy azonnal le kell hagynia a dohányzással. Mindössze 30 perccel az utolsó puffadás után a nikotin koncentrációja csökken a vérben, és ha ezt a pillanatot elviseli, a következő "adag" fizikai szükséglete mindössze három nap alatt elmúlik.

Mindegyiknek a sajátja

Ha azonban minden ilyen egyszerű lenne, akkor elhanyagolható dohányosok lennének körülöttünk. Ez azt jelenti, hogy minden nem ilyen egyszerű. És valóban, a cigarettafüggőség nagyon-nagyon egyéni. Próbáljuk meg kitalálni, ki és milyen okokból dohányzik, és hogyan kell cselekedni, hogy megszabaduljon ettől a szokástól.

Ideges

Ez a személy dohányzik, hogy megnyugodjon, összegyűjtse a gondolatait, összeszedje magát. Éjjel gyakran dohányzik az ágyban. Leggyakrabban robbanékony vagy egyszerűen intenzív érzelmek jellemzik, amelyek többsége negatív. Choleric, melankolikus vagy mindkettő kísérteties keveréke. Ugyanakkor rendkívüli, kreatív ember lehet.

Mit kell tenni?Itt feltétlenül szükség van egy orvosra és egy nagyon egyedi "koktélra", amelyet gondosan válogatnia kell, ellenőriznie kell az összes hozzávalót. Lehetséges, hogy orvosi korrekcióra lesz szükség - legalábbis nyugtatókra. És természetesen le kell mondanunk az alkoholról, mert testünkben a cigaretta és az alkohol úgyszólván genetikai szinten kapcsolódik egymáshoz, és az ilyen típusú személyiség számára egy pohár bor vagy egy lövés vodka válhat az a "ravasz", amely elindítja a szokásos és teljesen automatikus cselekvési programot (cigaretta - öngyújtó - puffadás). Lehet, hogy az illető először észre sem veszi, hogy ismét dohányzik.

Pragmatista

A cigaretta számára csak egyfajta kikapcsolódás. Élvezi a folyamatot, gyakran cigarettát, cigarillát vagy pipát szív, amelyek szilárdan kapcsolódnak a képhez - emlékezzünk Churchillre vagy honfitársára, Sherlock Holmesra. A pragmatikus számára fontos a rituális komponens - mondjuk délutáni kávé és cigaretta, vagy szivar és konyak. Leggyakrabban szangvinikus emberről van szó, akaraterős és határozott, bizonyos hatalommal felruházva: üzletember vagy politikus.

Mit kell tenni?Az orvosoknak itt nincs mit tenniük. Az ilyen emberek számára gyakran ők az egyetlen tekintélyek, mások véleménye, beleértve az orvosokat sem játszik meghatározó szerepet számukra. Sem a hipnózis, sem a tűk, sem a pszichoterápia nem fog működni ebben az esetben, mert az ember csak önmagában szokott hinni. És csak akkor lesz képes leszokni a dohányzásról, ha ő maga hoz ilyen döntést. Például egy magas fizikai aktivitással rendelkező hobbi (hegyikerékpár, hegymászás, rafting a hegyi folyókon stb. ) Ilyen lépésbe taszíthatja.

Függő

A dohányzástól nem sok örömet szerez. Egy szenvedélybeteg számára ez a kommunikáció módja. Dohányozni kezd a társaságnál, és nagyon korán. Munkahelyén egyetlen füstszünetet sem hagy ki, és nem azért, mert dohányozni akar, hanem azért, mert szükséges.

Mit kell tenni?Egy ilyen ember önmagában soha nem adja fel a cigarettát. Nagyon hosszú pszichoterápiára és pszichológiai rehabilitációra lesz szükség (a folyamat eltarthat pár évig). Jól alkalmazza a hipnózist, reagál a dohányzásról, a dohányzásellenes (társadalmi) reklámozás ideális célközönségéről szóló összes "horrortörténetre".

Szerelmes

És a szerető önzetlenül, egy disznó sikoltására. Természetesen cigarettába. Szereti a dohányzást, szinte az első pöfékelés óta vonzódik a dohányosok sorába. Számukra fontos a környezet - gyönyörű öngyújtók, fényes csomagok, különféle kiegészítők. Az esetek elsöprő többségében az ilyen emberek kinesztetikusnak bizonyulnak - vagyis tapintási érzéseken keresztül érzékelik a körülöttük lévő világot, mindent meg kell érinteniük, meg kell érinteniük, meg kell csavarniuk a kezükben.

Mit kell tenni?Kényszeríteni az ilyen embert, hogy fegyverrel hagyja abba a dohányzást, vagy más veszélyt jelent az életre és az egészségre. A dohányzás, a gyógytorna, az akupresszúra, az akupunktúra - vagyis az érintéssel történő expozíció - hányingerét okozó gyógyszerek segíthetnek. Nagyon fontos valamiféle pótlást adni a cigarettáknak - legalább játékkonzol, legalábbis a legújabb "divatos", nagyon nem szeretnék mobiltelefont, legalább tollal ellátott PDA-t, legalábbis bármilyen hobbit ami kézi munkát igényel. Ellenkező esetben egy ilyen ember újra visszatér a cigarettához, különösen, ha munkája találkozásokkal és az irodai asztalnál való hosszú üléssel van összekötve - ez egy kinesztetikus számára pokol.

"Kifogások"

1. szám. A klasszikus női "kifogás" - Nem akarom leszokni a dohányzásról, mert félek a meghízástól

Valóban, sok ember, aki feladta a cigarettát, homályosodni kezd a szemünk előtt. De a dohányzásról való leszokásnak semmi köze ehhez. Csak az idő múlásával helyreáll a szájban lévő ízlelőbimbók érzékenysége, és a leghétköznapibb ételek is istenien ízletesnek tűnnek. Hogyan tudok ellenállni? Megkezdődik tehát az elérhető finomság fokozott felszívódása.

El lehet kerülni a súlygyarapodást? Biztosan. Csak friss gyümölcsöket és zöldségeket kell folyamatosan tartania a házban, és ezekkel csillapítja szomjait az új ízérzések iránt. A savanyú bogyók, mint az áfonya, különösen jók ebben a kérdésben, csak télen elég problémás megtalálni. Néhány embernek segít egy kis üveg közönséges ásványvíz, amelyet folyamatosan magukkal visznek. Volt egy vágy, hogy dohányozzon, vagy elmegy a bódéba süteményért - megálltak, ittak néhány kortyot, és mehet tovább.

2. szám: "Mentség" a különösen haladó felhasználók számára: a dohányzás segít megvédeni a Parkinson-kórtól

Valóban, volt egy ilyen tanulmány, amelyet amerikai tudósok végeztek. Még azt is felvetették, hogy a dohány valamilyen neuroprotektív szert tartalmaz. Eddig nem tudtuk kiemelni. Igen, és nem tiszta formában érkezik, hanem egy olyan társaságban, ahol a dohányfüst négyezer egyéb összetevője van, például cianidokkal, benzpirénekkel, ammóniával, kadmiummal és egyéb kétségtelenül káros anyagokkal. Tehát a védőhatást, ha jelen van, egy csomó betegség kialakulásának kockázata tagadja.

De van-e értelme?

Az, hogy a dohányos teste hogyan reagál a dohányzásról való leszokásra, függ az egészségi állapottól, az életkortól és ami a legfontosabb, attól a fázistól, amikor az úgynevezett nikotin-szindróma leszokott a dohányzásról. És mégis, ha abbahagyja a dohányzást anélkül, hogy halálos és gyógyíthatatlan betegségekre "dohányozna", a test idővel önállóan megszabadul a dohányfüst mérgekkel történő mérgezésének következményeitől.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a légzőrendszer kóros változásai, például a dohány égéstermékeivel történő mérgezés következtében, átlagosan egy éven belül kompenzálódnak, miután az ember abbahagyta a dohányzást. Más mutatók pedig fokozatosan normalizálódnak.

Tehát, ha sikerül egyedül feladnia a cigarettát, nagyszerű. Nos, ha nem sikerül, kapcsolatba kell lépnie szakemberekkel, narkológusokkal, pszichoterapeutákkal. Kívánatos a kezelt barátaik, kollégáik, virtuális ismerőseik ajánlásai szerint. És minden biztosan sikerülni fog.