Hogyan kell helyesen leszokni a dohányzásról: hirtelen vagy fokozatosan

Felismerve az egészségkárosodást - önmaguknak és a körülöttük élőknek - a cigaretta szerelmesei a dohányzás teljes leszokásáról gondolkodnak. A hirtelen elutasítás és a fokozatos elutasítás egyaránt hatékony lehet.

dohányzásról való leszokás

"Lassú út"

Ez azt jelenti, hogy mindennap egyre kevesebb cigarettát kell elszívni, amíg a szám el nem éri a nullát. Ez a módszer csökkenti az elvonási tünetek - "elvonási szindróma" - kialakulásának valószínűségét, amely veszélyes tünetekkel fenyeget.

Ha egy személy sokat dohányzik és hirtelen abbahagyja, izzadást, hidegrázást, emésztési zavarokat, hányást, fejfájást és izomfájdalmat tapasztalhat. Bizonyos esetekben a megvonás kómához vezet, és ez már veszélyt jelent az életre.

A fokozatos csökkentés azonban nem biztosítja a megvonási tünetek száz százalékát sem. A megvonási tünetek tovább tarthatnak, bár kevésbé lesznek súlyosak.

Ezért, mielőtt "lassan" leszokna a dohányzásról, meg kell készítenie egy tervet. Lehetőleg orvossal együtt. Pontosan előírja, hogyan csökken a cigaretták száma, melyik napon történik meg a teljes elutasítás. Szükséges kiegészítő módszereket beírni a menetrendbe: speciális nikotin tapaszok, rágógumi - ki mit szeret jobban.

Előre el kell gondolkodnia a diétán: mit kezdjen a növekvő étvágyával. Tervet kell készíteni arra az esetre, ha valóban dohányozni akarnál, vagy ha a barátaid cigarettát ajánlanak neked. Mi van, ha stresszes helyzet alakul ki? A cigaretta abbahagyása a stratégia fontos része.

A szakértők további tippeket adnak azoknak, akik fokozatosan kilépnek:

  • Ahelyett, hogy dohányzással kezdené a napot, várja meg az első füstszünetet a munkahelyén - és kezdje el a számolást;
  • ha dohányzik az autóban, csak egy cigaretta legyen kéznél;
  • amikor eljön az X-nap - töltse cigaretta nélkül, ne helyezze át "holnapra", különben az egész terv okosra megy;
  • ha mégis megbotlik és többet dohányzik - ne essen kétségbe, folytassa a terv betartását és térjen vissza a helyes útra.
a test könnyebben tolerálja a lassabb dohányzásról való leszokást

"Gyors pálya"

Ez azt jelenti, hogy azonnal abba kell hagynia a dohányzást, és nem kell elérnie az "utolsó" cigarettát. A módszer előnye, hogy az idő lerövidül, és az elvonási tünetek nem hosszabbodnak meg.

De van egy óriási hátránya is: a "megvonási szindróma" olyan erős lehet, hogy az ember hatalmas testi szenvedést fog élni. Mint fent említettük, kómáig. És több naptól több hétig is eltarthatnak.

Azok azonban, akik úgy döntenek, hogy drámai módon abbahagyják, nikotintapaszokkal és vényköteles gyógyszerekkel „megmentik" magukat az absztinencia alól. Vagyis jobb, ha szakember nélkül nem hozunk ilyen döntéseket.

De ha minden jól megy, aligha akar visszatérni a dohányzáshoz, és újra fájdalmasan leszokni róla.

Tippek a "rövidítések" szerelmeseinek:

  • a cigaretta teljes hirtelen elhagyása előtti napon dobjon ki mindent a házból, ami a nikotin-függőségre emlékeztet, egészen a gyönyörű hamutartókig és az összegyűjthető öngyújtókig;
  • ne rejtse el a csomagot a szekrényben "minden esetre";
  • mosson ruhát, függönyt, tisztítsa meg a bútorokat, vigyen autót vegytisztításra - hogy még a cigaretta szaga sem maradjon meg.
  • ha orvos ajánlására speciális gyógyszereket szed, előzetesen vásárolja meg őket, hogy ne kelljen sürgősen vágyakozást keresnie.
egy személy nehezebben viseli el a dohányzás éles abbahagyását

Tehát melyik módszer a jobb?

Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy azok a dohányosok, akik a dohányzásról való leszokás mellett döntöttek, sikeresebbek voltak a küldetésben. Arányuk 22%. Azok, akik naponta egyre kevesebb cigarettát szívtak, csak 15, 5% -kal jártak sikerrel. Mindkét csoport nikotin tapaszokat használt, és az orvosok megfigyelték őket.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy nem olyan fontos, hogy az ember melyik módszert választja, a lényeg vágya, elszántsága és készsége arra, hogy örökre leszokjon a dohányzásról.