Mi történik a testtel, ha leszokik a dohányzásról

Oroszország felnőtt lakosságának csaknem 40% -a szenved káros nikotinfüggőségben. Sőt, sokan vannak közöttük, akik biztosak abban, hogy a dohányzás tagadhatatlanul károsítja a szervezetet. De ugyanakkor továbbra is használják a dohánytermékeket - mind a hagyományos, mind az elektronikus. A dohányosok egy része attól tart, hogy miután megszabadult a rossz szokástól, teste túlsúlyba kerül, és más nemkívánatos változások következnek be. De mi fog történni valójában?

Soha nem késő leszokni a nikotinszokásról

soha nem késő leszokni, ehhez ki kell választania egy dátumot

Számos tanulmány bizonyítja, hogy soha nem késő leszokni a dohányzásról, mivel az 50 és 74 év közötti emberek, akik leszoknak erről a rossz szokásukról, általában minden évben javítják egészségüket. Öt-hét évvel a dohányzásról való leszokás és az egészséges életmódra való visszatérés után az emberek 40% -kal kevésbé valószínűek a szívbetegségek kialakulásában. Miután megszabadult a függőségtől, a szervezet fokozatosan helyrehozza a nikotin és a kátrány által okozott károkat. Minden évben dohányzásmentesen csökkenti a stroke, a szívbetegségek és a rák kockázatát.

Még az erős, érett dohányosoknak is van esélyük csökkenteni számos egészségügyi kockázatukat a dohányzásról való leszokás után. Például német kutatók azt állítják, hogy a nikotin-függőségből felépült 60 év feletti emberek 28% -kal csökkentették az idő előtti halálozás kockázatát. Japánban, Angliában, Kínában, Ausztráliában és Spanyolországban végzett nemzetközi vizsgálatok résztvevői azt állítják, hogy 50 év dohányzásról való leszokás után javulást éreztek az egészségükön.

A dohányzásról és a túlsúlyról való leszokás

súlygyarapodás a dohányzásról való leszokáskor következik be

Míg a hagyományos cigarettát dohányzók száma folyamatosan csökken, a füst nélküli e-cigarettát használó serdülők aránya jelentősen növekszik. Talán az ilyen típusú dohányzásra való áttérés segít megszüntetni ezt a szokást, de általában a párolás ugyanolyan káros a szervezetre, mint a szokásos dohányzás. Mindenesetre lehet hirtelen leszokni a dohányzásról, de nem mindenki számára. Jobb, ha erről először orvoshoz fordul. Néhány ember számára, egyéni fiziológiai jellemzői és betegségei miatt, a cigaretta éles elutasítása nagy stresszel jár az egész testre és a hormonális egyensúlyhiányra. Emiatt túlsúly jelenhet meg, és a test elveszíti alakját.

A táplálkozási szakemberek tanácsa szerint, mielőtt feladná a cigarettát, meg kell tanulnia, hogyan lehet irányítani a testsúlyát és követni az egészséges étrendet. Ha az ember dohányzik, és ugyanakkor egészségtelen ételeket fogyaszt, akkor a nikotin-függőség feladása után sokkal gyorsabban hízik, mint azok, akik korábban egészséges ételt fogyasztottak.

Ismeretes, hogy a dohányzás számos krónikus betegség kialakulásához kapcsolódik, és megzavarhatja a csontok, az agy, a fogak, a szemek és a reproduktív szervek állapotát. De szerencsére az emberi test elképesztő regenerálódási képességgel rendelkezik. Amint a nikotin-függőség elmúlik, a szervezet fokozatosan megváltozik, és lassan megkezdi a dohányzás során nyert káros anyagok megtisztulását.

A dohányzás káros hatásai a testre

A dohányzás veszélye, hogy ártalma nem azonnal érezhető. A cigarettákban található méreganyagok fokozatosan - évről évre - elpusztítják a testszöveteket. Ezek a változások mikroszkopikus szinten jelentkeznek, ezért a dohányosok többsége úgy véli, hogy semmi rossz nem történik a testével. A szív egészségének súlyos károsodása mellett a dohányzás negatívan befolyásolhatja a test más fontos szerveit. Itt van például néhány, nem széles körben ismert tény:

 • A dohányzás fokozatosan károsítja a mozgásszervi rendszert és csökkenti a csont ásványi sűrűségét.
 • A dohányos férfiaknál 25% -kal nagyobb a csonttörés és 40% -kal a csípőtörés kockázata.
 • Azok számára, akik dohányznak, a test lassabban gyógyul meg a sérüléstől.
 • A dohányzás növeli a fogvesztés és a szuvasodás kockázatát.
 • A dohányosok 60% -kal nagyobb eséllyel alakulnak ki Alzheimer-kórban.
 • A nikotinfüggőségben szenvedőknél 53% -kal nagyobb valószínűséggel alakul ki kognitív károsodás.
 • A dohányzás 80% -kal növeli a krónikus hátfájást és 115% -kal a fájó alsó hátfájást.
 • A nikotinfüggőség átlagosan 78% -kal növeli az életkorral összefüggő makula degeneráció kockázatát, és 58% -kal növeli az életkorral összefüggő szürkehályog kockázatát.

Mindez megtörténhet, mivel a dohányzás miatt kóros folyamatok lépnek fel a szervezetben. Például a teljes plazma homocisztein emelkedik, amely tele van szívproblémákkal, szélütéssel, Alzheimer-kórral és más kognitív zavarokkal. Az érelmeszesedés kialakulásának felgyorsulása a dohányos agyába jutó oxigén és tápanyagok csökkenése miatt következik be.

Ezenkívül az érelmeszesedés tele van a béta-amiloid fehérje felhalmozódásával - amely az Alzheimer-kór jellemzője. A betegséghez kapcsolódó agyi változások összefüggésbe hozhatók a megnövekedett oxidatív stresszel, az excitotoxicitással (az idegsejtek károsodása és halála) és a dohánynak való kitettség által okozott gyulladással is.

A test változása a dohányzásról való leszokást követő első hetekben

a dohányzás káros hatással van az emberi testre

Az emberi test elképesztő képességgel rendelkezik arra, hogy meggyógyítsa és helyrehozza önmagát, ha egészséges életmóddal, megfelelő alvással, fizikai aktivitással és megfelelő táplálkozással támogatja. A szervezetben a regenerálódás a nikotinszokás megszabadulása után is bekövetkezhet. Például itt van néhány változás, amelyek közvetlenül a dohányzás teljes leszokása után következnek be:

 • Húsz perccel az utolsó cigaretta elszívása után a pulzus, a vérnyomás, valamint a kezek és lábak hőmérséklete normalizálódni kezd.
 • Nyolc óra elteltével a szervezetben a nikotin mennyisége több mint 93% -kal csökkent.
 • Tizenkét óra elteltével a test megszabadul a felesleges szén-monoxid-gázoktól, és az oxigénszint normalizálódik.
 • Egy nap után a szívroham valószínűsége csökkenni kezd, és a vérnyomás normalizálódik. A vér oxigénje és a fizikai aktivitás megnő.
 • Két nap múlva helyreállnak a szagért és ízért felelős idegek, és a volt dohányos fényesebb illatot és ízt tud érezni. Ugyanakkor a nikotin-függőséggel járó idegesség és ingerlékenység tetőzni fog.
 • Három nap elteltével a nikotin szinte teljesen felszabadul a szervezetből, ami éles utánpótlást igényelhet: a kedélyesség, az idegesség, az agresszió és a súlyos migrén fokozódik, amikor a test alkalmazkodni kezd az egészségesebb környezethez.
 • Egy hét múlva evés után felmerül a dohányzási vágy, és átlagosan körülbelül három percig tart. Megszabadulni elmehet sétálni vagy rágógumit rágni.
 • Két hét múlva az ínyben és a fogakban keringő vér normalizálódik, ami elősegíti a parodontitis gyorsabb gyógyulását és javítja a légzést.
 • Négy hét után a szorongás, a depresszió és az álmatlanság általában megszűnik. A tüdő és a szív működése fokozatosan helyreáll. Ritkábban fordul elő köhögés és légszomj.
 • Kilenc hónap után csökken a fáradtság és a légszomj. Egy személy erő és energia hullámzást érez, a megfázás gyakorisága csökken a rossz tüdőműködés miatt.

Hozzávetőleges előrejelzés húsz évre a dohányzásról való leszokás után

Természetesen minél tovább nem dohányzik az ember, annál jobb lesz az egészsége. A korábbi függőséggel járó kellemetlenségek és rohamok, valamint a dohányzási vágy ellenére a test fokozatosan felépül. Minél tovább dohányzik az ember, annál hosszabb időbe telik, míg teste felépül. Körülbelül itt milyen változások léphetnek fel a testben húsz év alatt a nikotin-függőség megszabadulása után:

 • Egy év után a koszorúér-betegség, a szívroham és a stroke kockázata 50% -kal csökken, és minden évben csökken, ha dohányzik.
 • Öt év cigaretta nélkül a vérnyomás normalizálódik, és az erek tágulni kezdenek, csökkentve a vérrögképződés kockázatát. A stroke kialakulásának valószínűsége a következő tíz évben csökken.
 • Tíz év után, nikotin nélkül, 30-50% -kal csökken a tüdőrák kialakulásának valószínűsége, és kétszer csökken annak a kockázata, hogy meghaljon az ilyen típusú rák.
 • Tizenhárom év dohányzás nélkül a fogak elvesztésének vagy tönkremenetelének esélye visszatér a nikotin-függőséggel nem rendelkező emberekéhez.
 • Tizenöt év után a hasnyálmirigyrák, valamint a koszorúér-betegség kockázata jelentősen csökken.
 • A függőség legyőzésének 20 éve után a dohányzókat fenyegető problémák meghalásának kockázata a normális szintre csökken.