Mi történik a testtel a dohányzásról való leszokáskor: a változások időrendje

az ember eltör egy cigarettát

A dohányzás a leggyakoribb rossz szokás, amely súlyos, hosszú távú következményekhez vezet. Ez a tüdőrák, a szájüreg stb. Kialakulásának leggyakoribb oka. Az esetek több mint 85% -a hosszú távú tapasztalattal rendelkező dohányos. A lehetséges következmények ellenére a dohányzásról való leszokás nem könnyű. De a közérzet és az egészség valódi javulását sokkal gyorsabban észreveheti, mint azt a legtöbb ember gondolja. Mi történik a testtel, miután naponta leszokott a dohányzásról?

Hogyan lehet leszokni a dohányzásról

Mit jelent a dohányzásról való leszokás? Törje meg a nikotin utáni vágy ördögi körét. Ez az ötlet előkészítést igényel, át kell gondolni az egyes szakaszokat. Használhat nikotinpótlókat - tablettákat, rágógumikat stb. De van egy ingyenes módszer a dohányzásról való leszokásra is. Igaz, ez a legnehezebb, hosszú távú módszer, és fennáll a lebontás veszélye, mert ennek a kérdésnek nemcsak fizikai, hanem pszichológiai összetevője is van. De ha ismeri az előnyöket és a változásokat a dohányzásról való leszokás után, akkor könnyebbé válik a folyamat. By the way, minél kevesebb a dohányos "tapasztalata", annál kisebb az esélye az onkopatológiák, a belső szervek betegségei és a rossz szokással járó egyéb állapotok kialakulásának.

Test a dohányzás után

A test pozitív változásai az utolsó eldobott cigaretta után 60 percen belül megkezdődnek. De kifejezettebb változások hosszú idő után következnek be:

 • 60 perc múlva

  Az impulzus stabilizálódik és visszatér a normális szintre. Javul a vérkeringés, stabilizálódik a vérnyomás.

 • 12 órával később

  A dohányfüst több mint 400 anyagot tartalmaz, amelyek közül néhány rákkeltő. A szén-monoxid, a nagy dózisú gázok veszélyesek és halálosak lehetnek. Ez megakadályozza az oxigén behatolását a vérbe. És ha gyakran dohányzik, mélyen lélegezzen be, hipoxia alakul ki - oxigénhiány. A test csak 12 óra elteltével képes megszabadulni a cigarettákban található szén-monoxidtól, és az oxigénszint stabilizálódik.

 • Egy napon belül

  Csökken a szívrohamok és más érrendszeri balesetek kockázata. A dohányzás, különösen a hosszú távú dohányzás, növeli a szívkoszorúér-betegség kockázatát. A dohányzás növeli a vérnyomást, és növeli a vérrögök és a stroke valószínűségét. Egy nap után a vérnyomás normalizálódik, és ez csökkenti a dohányzással járó szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Rövid idő alatt is megemelkedik a vér oxigénszintje, megkönnyítve ezzel a fizikai aktivitást és a testmozgást, valamint elősegítve a szív egészséges szokásait.

 • illusztráció egy női szív
 • 2 nap múlva

  A dohányzás az ízérzékenység és a szag csökkentésének egyik tényezője. Az emberek észreveszik, hogy a dohányzásról való leszokást követően néhány napon belül észlelhető az érzékenység javulása. A termékek elárulják valódi aromájukat és ízüket.

 • 3 napon belül

  Ekkorra a szervezetben a nikotinszint szinte teljesen kimerül, ez pedig befolyásolja a dohányzási vágy növekedését. Megjelennek a szokásos viselkedésbeli változások: ingerlékenység, depressziós hangulat és még agresszió is. Néha fejfájás jelentkezhet, és a dohányzási vágy egyre erősebbé válik.

 • Egy hónap múlva

  Javul a tüdő működése, térfogata helyreáll, az anyagcsere folyamatok normalizálódnak. Az emberek kezdik észrevenni, hogy a dohányos légszomja és köhögése kevésbé hangsúlyos, és az állóképesség növekszik.

 • 1-3 hónap után

  Ekkor folytatódik a tüdő működésének helyreállítása, a vérkeringés normalizálása. Növekszik az állóképesség, javul az egészség. A pszichológiai állapot stabilizálódik.

 • 9 hónap után

  Ekkorra a tüdőben kialakuló csillós hám helyreáll, ennek köszönhető, hogy a test kiszorítja a nyálkát, és csökken a fertőzés veszélye. Körülbelül ugyanabban az időben a dohányosok észreveszik a légúti betegségek súlyosbodásának gyakoriságát.

 • ábra egy férfi tüdejét
 • Egy évben

  A dohányzásról való leszokást követő egy éven belül az ischaemia kockázata felére csökken. És minden évben ez a valószínűség jelentősen csökken.

 • 5 év után

  A toxinokban sok a dohányfüst, ami az artériák és az erek szűkületét okozza. Ezek a méreganyagok vérrögöket provokálnak. 5 év cigaretta nélkül az erek normalizálódnak, kitágulnak, ezért csökken a vérrögképződés kockázata. A vérrögök pedig a stroke kialakulásának fő tényezői. A stroke kockázata a következő tíz évben csökken.

 • 10 évvel később

  A cigaretta nélküli évtizedet a tüdő, a szájüreg, a torok és a hasnyálmirigy rákos megbetegedéseinek kockázatának felére csökkentése jellemzi.

 • 15 év után

  Ebben a szakaszban a szív ischaemia kialakulásának valószínűsége megegyezik a nem dohányzókkal. A rákbetegségek kialakulásának kockázata megegyezik a nemdohányzókéval.

 • 20 év múlva

  A dohányzással összefüggő okokból bekövetkező halálozás kockázata olyan emberek szintjére csökken, akik soha nem dohányoztak.

Le kéne hagynom a dohányzást?

A dohányzás rossz szokás, amely súlyos szövődményeket okozhat, amelyek veszélyt jelentenek az egészségre és az életre. A dohányzásról való leszokás után a test fokozatosan kezd helyreállni, mert széles a gyógyulási lehetősége. Néhány év cigaretta nélkül a test állapota visszatérhet egy olyan személy mutatóihoz, aki soha nem dohányzott. Néhány változás rövid idő után azonnal észrevehető, például a vérnyomás csökkenése. Másoknak időbe telhet a cselekvés, de az ilyen változások jelentősek és globálisak. Érdemes megjegyezni, hogy minden év cigaretta nélkül javítja általános egészségi állapotát és növeli az aktív öregedés esélyét.