Hogyan lehet leszokni a dohányzásról szenvedés nélkül

A dohányzást nemcsak rossz szokásként ismerik el, hanem függőségként is, amellyel a betegek egy narkológushoz fordulhatnak. Hivatalosan a cigaretta nem okoz elvonási tüneteket, azonban a dohányosok enyhe visszahúzódása továbbra is megfigyelhető a rossz szokásról való leszokáskor. Hogyan lehet otthagyni a dohányzást otthon? Találjuk ki.

A dohányzásról való leszokáskor az embert egy visszafoghatatlan vágy követi, hogy újra dohányozzon. Ugyanakkor néhány szomatikus tünet jelentkezik: szédülés, csökkent koncentráció, gyengeség, ingerlékenység. Természetesen a valódi megvonás nem következik be, mint a kábítószer-függőségnél, és ez azt jelenti, hogy akaraterővel megmutatva leszokhat a dohányzásról.

Népi gyógymódok és receptek

Számos módszer segíthet abban, hogy az ember megszabaduljon a nikotin-függőségtől. Felsoroljuk az összes rendelkezésre álló alternatív módszert, amelyet a dohányosok körében gyakorolnak.

 1. Kódolás. A módszer hatékony az alkoholizmus és az opiátfüggőség esetén, de egyáltalán nem oldja meg a dohányzás problémáját. A hipnoterápiát részben akkor alkalmazzák, amikor egy szakember idegenkedik a cigarettától a függõben. De a gyakorlatban a dohányos egy ideig nem dohányzik a kódolás után, csak azért, mert nem akarja meggondolni magát. De előbb-utóbb bontás következik.
 2. Élelmiszer-függőség. Sokan, miután önállóan leszoktak a dohányzásról, lecsapnak az ételre. Most kezdik elfogyasztani függőségüket: szendvicseket, dióféléket, magokat és édességeket. Természetesen a gyógymód némileg hatékony, de súlyproblémákhoz vezet.
 3. Akupunktúra. A technika bizonyos központok, biológiailag aktív pontok átfedésében áll, amelyek felelősek a dohányzásért. Keletről származik, és segédmódszerként szolgálhat. Nem ajánlott fő kezelésként használni. Emellett nem minden dohányos jelentkezik akupunktúrára: drága, hatástalan és gyakran kellemetlen.
 4. Vízipipa dohányzik. A keleti kultúrákban a vízipipa a mindennapi élet része, sokan nem látnak benne kárt. A keverékgyártók szerint az alapba csak a gyógynövényeket és a gyümölcsöt töltik. De vajon? A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a vízipipa dohánykeverékeket is tartalmaz, ezért a biztonságról nem kell beszélni.
 5. E-Sigs. Ezek egyfajta inhalátorok. Amikor az ember ilyen cigarettát szív, belélegzi a gőzt. A szenvedélybetegeknek azonban problémái vannak az elektronikus cigaretta használatával - egyszerűen megpróbálják az egyik függőséget helyettesíteni egy másikkal, és gyakran meghaladják az ajánlott adagokat.
 6. Homeopátiás gyógyszerek. Hasznosságuk a tudományos közösségben még mindig megkérdőjelezhető. Ezért nem valószínű, hogy teljes értékű dohányzó kúraként szolgálnak.
 7. Sportterhelés. Sokan, akik leszoktak a dohányzásról, elkezdenek egy olyan helyet keresni, ahol dühüket, agressziójukat és energiájukat kiszívják. Vegye figyelembe, hogy ez a leghatékonyabb módszer, amely ráadásul lehetővé teszi az egészség megőrzését.
 8. Allen Carr módszere. Talán mindenki ismeri az amerikai író könyveit. Érdekes, hogy sokan, miután elolvasták művét, valóban leszoktak a dohányzásról, ezért a módszer hatékonyságát nem lehet tagadni.

Természetesen különféle gyógynövényes infúziókat, Tabex-et és egyéb gyógymódokat is alkalmaznak. Ennek ellenére nyomatékosan javasoljuk, hogy a kezelés megkezdése előtt először konzultáljon egy narkológussal.

Hogyan lehet leszokni a dohányzásról egy nő és egy férfi számára

A fenti technikák hasznosak, de mégis jobb, ha az orvosi módszerekre koncentrálunk. A dohányzásról való leszokás egy férfi és egy nő esetében a nehézség mértékét tekintve szinte azonos: mindkét esetben enyhe elvonási szindróma lép fel.

Tehát az alábbiakban a dohányzásról való leszokás ajánlott módszereit károsíthatjuk egészségét.

 1. Kérjen segítséget egy narkológustól. Jobb, ha konzultációra jön az orvoshoz, és részletesen elmondja a problémát. A szakember elmagyarázó munkát végez, segít megtalálni a megfelelő eszközöket, megmondja, mit kell tennie. Ne feledje, hogy a gyógyszerek csak részben segíthetnek - a beteg vágya kiemelt fontosságú.
 2. Használjon nikotin tapaszokat. Segítenek kis dózisú nikotinhoz jutni, de nem helyettesíthetik a dohányzást. Fontos megérteni, hogy a tapaszok csak a pszichológiai függőség mértékének problémáját oldják meg, de nem segítenek abban, hogy teljesen megszabaduljanak tőle. Később még mindig meg kell szabadulnia a vakolat ragasztásának vágyától.
 3. Használjon dohányzó spray-t. Ez az egyik legújabb fejlemény. A permetben vannak káros anyagok, de ezek sokkal kevesebbek, mint a cigarettákban. A spray-k ugyanazon az elven működnek, mint a vakolatok, és elsősorban a függőség mértékének problémáját oldják meg.
 4. Használjon nikotingumit. Valamely százalékban tartalmaznak nikotint is, ami lényegesen kevesebb, mint a cigarettáké. A rágóguminak nincs a legkellemesebb íze, ezért nem alkalmas minden szenvedélybeteg számára.
a dohányzásról való leszokás módjai

Hogyan segíthetünk a dohányosok leszokásában: tippek és trükkök

Azonnal megjegyezzük, hogy a külső segítség minimális lesz. A legfontosabb dolog maga az ember vágya, hogy megbirkózzon a rossz szokással. Kívánatos a rokonok és barátok számára:

 • ne gyakoroljon nyomást az emberre, ne váltson ki konfliktusokat;
 • segítsen előállni valami érdekes hobbival;
 • gyakrabban beszélni, viccelődni, érdekes dolgokat megbeszélni;
 • tervezzen izgalmas utat.

Más szavakkal, erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy az ember elterelődjön a dohányzási vágy alól.

Hogyan áll helyre a test a dohányzás után?

A változások azonnal megtörténnek az elutasítás után. Ezek a következők:

 1. Az utolsó cigaretta elszívása után 1 órán belül a pulzus kiegyenlítődik, a nyomásszint csökken és a vérkeringés javul.
 2. 12 órán belül szén-monoxid szabadul fel, a szén-dioxid szintje normalizálódik, a szövetek jobban kezdenek oxigént kapni.
 3. Az elutasítást követő egy napon belül a szívroham kockázata már csökken. A fizikai állóképesség javul.
 4. Az illat és az íz 2 napon belül visszatér.
 5. 3 napon belül fejfájás léphet fel, ami a test helyreállítását jelzi hosszan tartó nikotin-expozíció után.
 6. Egy hónap múlva a tüdő normálisan működik, megszűnik a légszomj és a köhögés. A fizikai állóképesség szintje is növekszik.
 7. 3 hónapon belül fokozatosan javul az oxigén anyagcsere a test szöveteiben és sejtjeiben.
 8. 9 hónap elteltével a tüdő szinte teljesen helyreáll.
 9. Egy évvel az elutasítás után a szívkoszorúér-betegség kockázata jelentősen csökken.
 10. 5 év után rögzítik az erek tágulását, amelyek korábban szűkültek.

Hogyan lehet megtisztítani a tüdőt a leszokóktól?

A következő ajánlásokat be kell tartani:

 1. Egyél sok zöldséget. Ezek uborka, bab, padlizsán és mások.
 2. Igyon minél több vizet, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan megszabaduljon a mérgező vegyületektől.
 3. Igyál fenyőtűkkel megitatott teát. Kedvezően hat a tüdőre.
 4. Egyél csalánt, amely gazdag vasban.
 5. Adja hozzá a vitaminokban gazdag kivit az étrendjéhez.
 6. Lélegezzen mélyen, ami hozzájárul a sejtek erősebb oxigénellátásához.
tüdőtisztító módszerek

Ebben az esetben tanácsos hozzáadni az étrendhez:

 • brokkoli;
 • narancs;
 • citrom;
 • áfonya;
 • spenót;
 • sárgarépa;
 • gyömbér;
 • gránátok;
 • káposzta.

A rossz szokástól való megszabadulás valójában könnyebb, mint amilyennek hangzik. A dohányzás iránti erős vágy csak az első napokban kísérti az embert, majd fokozatosan elmúlik. Szükséges elvonni a figyelmét a nehéz napokról, elsajátítani a relaxációs gyakorlatokat, és mindenképpen konzultáljon szakemberrel.