Hogyan lehet leszokni a dohányzásról és nem kezdeni elölről: orvosok és volt dohányosok tanácsai

Olyan sokat mondtak a dohányfüggőség káros hatásairól, hogy nem valószínű, hogy súlyos dömpingellenes tényekkel fogja megijeszteni a dohányosok egy részét. A napi "nikotin-inhalációkhoz" szokott ember végül megtanul elvonatkoztatni az ilyen fenyegetésektől. Az ilyen gondatlanság oka egyáltalán nem a butaság. A dohányzás összehasonlítható az ellenkező nemmel fennálló egészségtelen kapcsolattal: amikor rossz emberbe vagyunk szerelmesek, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni mások tanácsait és figyelmeztetéseit, mert itt és most jól érezzük magunkat. Ezenkívül a szakítás változatlanul fájdalmas elvonási szindrómához vezet, és senki sem ad garanciát arra, hogy az új élet megkezdésének kísérlete sikeres lesz.

Nem meglepő, hogy csak azoknak a dohányosoknak a 3–6% -a vesz részt biztonságosan, akik úgy dönt, hogy külső segítség nélkül lemondanak rossz szokásukról - bár körülbelül 70% -uk kifejezetten vagy hallgatólagosan álmodik erről. Próbáljuk meg közösen kitalálni a dohányzás végleges leszokásának hatékony módjait.

önállóan leszokni a dohányzásról

Még egyszer a dohányzás veszélyeiről: a közönséges igazságoktól a kevéssé ismert tényekig

Valószínűleg hallottad már, hogy a dohányzás lerövidíti az életedet. De mennyit? A statisztikák szerint 13 évről van szó - képzeld csak el, mennyit tehetsz ez idő alatt! Ugyanakkor ugyanolyan fontos érv a cigarettáról való leszokás mellett az életminőség. Bármennyire is cinikusnak hangzik, a halál nem a legrosszabb dolog, ami egy dohányosra vár. Sőt, még az onkológiai betegségek sem, amelyek, mint tudják, gyakran a dohányfüst rákkeltőinek hatása alatt jelentkeznek, nem azonnal ölik meg a beteget. És olyan patológiákkal, mint krónikus obstruktív tüdőbetegség, szívelégtelenség (szívinfarktus miatt) vagy a stroke után kialakult bénulás, sok évig élhet. Ugyanakkor a beteg gondozásával kapcsolatos kötelezettségek terhe rokonaira - házastársaira, gyermekeire, nyugdíjas szüleire - hárul.

A dohányzással járó egészségügyi problémák egy része - fogszuvasodás, gyomorhurut, a bőr idő előtti öregedése - szó szerint költséges. A dohányzás szerelmesei kénytelenek gyakrabban orvosi segítséget kérni, felkeresni a kozmetikusokat és gyógyszereket vásárolni a gyógyszertárakból. A cigaretta költségeivel együtt ez a költségvetési tétel évente „felemészthet" egy összeget, amelyet jól el lehet költeni egy jó nyaralásra vagy olyan dolgok megvásárlására, amelyekért a pénz mindig szégyen.

a dohányzás éles abbahagyása befolyásolhatja az ember fizikai és mentális állapotát

Ne feledkezzen meg a dohányzás ilyen szomorú következményeiről, mint az intim szféra problémájáról: a kismedence edényeinek veresége miatt a fiatal dohányosoknál fiatal korban merevedési zavar alakulhat ki. A dohányzás hatása a női testre nem kevésbé jelentős: az ettől a függőségtől szenvedő szebbik nemek között gyakrabban figyelnek meg hormonális rendellenességeket, amelyek menstruációs rendellenességekhez, korai menopauzához és csökkent libidóhoz vezetnek. A dohányosok számára veszélyes az orális fogamzásgátlók használata - ez növeli a vérrögképződés kockázatát az erekben.

A nők dohányzásról való leszokására késztető okok között elsősorban a gyermekvállalási vágy áll. Sok híresség beismerte, hogy csak a nőgyógyász betiltása vagy a várva várt terhesség bekövetkezte után adták fel a cigarettát. Tehát anyává válva Catherine Zeta-Jones színésznőnek sikerült megváltoztatnia életmódját, és az üzletben dolgozó kollégái, Julia Roberts és Kate Hudson inkább ezt tették meg előre, követve az orvosok tanácsát.

A dohányzásról való egyszeri leszokás: mítosz vagy valóság?

A dohányzásról való leszokás kihívásai ellenére minden eddiginél könnyebb ezt megtenni. Azok a személyek szolgálatában, akik úgy döntenek, hogy ilyen lépést tesznek, számos tipp, könyv, technika, gyógyszer, valamint speciális elektronikus eszközök és még mobilalkalmazások is rendelkezésre állnak. Fontos, hogy a társadalom kritikusabbá váljon a dohányzókkal szemben: manapság a cigarettázást tilos a vendéglátó-ipari egységekben, lépcsőházakban, éjszakai klubokban, repülőtereken és vasútállomásokon. De néhány évtizeddel ezelőtt még a repülőgépfülkékben is megengedték a dohányzást: képzeljük csak el, milyen nehéz volt azoknak, akiket hosszú repülőjáratok alatt "lekötöttek".

A dohányfüggőség búcsúzásának minden módszere nagyjából két nagy csoportra osztható:

pánikrohamok és ingerlékenység egy férfiban a dohányzásról való leszokás időszakában
  • Önsegítő módszerek a dohányzásról való leszokáshoz- olyanok, amelyek nem igénylik szakember látogatását. Ide tartozik a cigaretta hirtelen eltörlése (amikor az ember a szokásos cselekedeteiben bármiféle segédeszköz nélkül korlátozza magát), a kereskedelemben kapható nikotintartalmú gyógyszerek használata, az elektronikus cigarettára való áttérés, az egyik cigarettával elszívott cigaretta számának csökkenése. népszerű módszerek (például Alan Carr "A dohányzásról való leszokás egyszerű módja" című könyve szerint) stb.
  • Orvos felügyelete mellett végrehajtott technikák:ebbe a csoportba tartoznak a külső beavatkozást igénylő megközelítések. Például egy narkológus felírhatja az egyik vényköteles gyógyszert a dohányzási vágy enyhítésére. A hipnózis szakembere mindössze egyetlen munkamenet során képes tudat alatti félelmet vagy undort érezni a páciensben, ami segít leküzdeni a függőséget. A motivációs terápiára szakosodott pszichológusok segítenek megérteni azokat az okokat, amelyek az embert a dohányzás folytatására késztetik: gyakran a valódi motívumok tudatában még azok is lehetővé teszik, hogy végre abbahagyják azokat, akik több évtizede kötődnek az áhított csomaghoz.

Fontos megérteni, hogy nincsenek „tisztességes" vagy „méltatlan" módszerek a dohányzásról való leszokáshoz: minden függő embernek egyedi válasza van a drog leszokására (még olyan ártatlannak tűnőre is, mint a nikotin). Az akaraterő önmagában nem lehet elegendő a megvonási szindróma ("megvonás") legyőzéséhez, amely a füstszünetek közötti időszak meghosszabbodásának hátterében alakul ki. Ezért az orvosok azt tanácsolják, hogy orvosi felügyelet mellett hagyják abba a dohányzást: így nagyobb a siker esélye, és a negatív reakciók valószínűsége fiziológiai szinten minimális.

Olyan hasznos hirtelen leszokni egy rossz szokásról?

A kívülről érkező éles kizárás a nikotin anyagcseréjéből kellemetlen következményekhez vezet, amelyek megnyilvánulhatnak a tüdőbetegségek, az emésztési rendellenességek és a vérnyomás megemelkedésében. Sőt, a cigarettáról való lemondás szakaszában a tapasztalt dohányosok "nikotin-megvonást" tapasztalnak: romlik a hangulat, fáj a fej és csökken a figyelem koncentrációja. Súlyos esetekben az elvonási tünetek álmatlansághoz, sőt depresszióhoz vezethetnek.

Ennek alapján a függőség leküzdését megkönnyítő gyógyszerek felé való fordulás egyáltalán nem gyengeség, hanem bölcs döntés - ahogyan a fogorvosi kezelés során a fájdalomcsillapítás iránti kérelem sem nevezhető gyengeségnek.

Gyógyszeres kezelés a volt dohányosok számára

speciális gyakorlatok segítenek elterelni a dohányzástól

Ennek ellenére bizonyos esetekben jobb megtagadni a gyógyszerek szedését. Például - ha májbetegek, terhes nők leszoknak a dohányzásról. Számos nikotin-függőségre utaló gyógyszernek vannak mellékhatásai, és némelyikük maga is függőséget okoz - ezért a gyógyszeres terápia népszerű a dohánytól való búcsúzás alternatív módjaként.

  • Minden kémiai függőségnek (alkoholizmus, kábítószer-függőség és nikotin-függőség) azonos kóros mechanizmusok vannak, ezért a pszichiáterek által javasolt módszerek univerzálisak és minden beteget segíthetnek. A szakemberrel folytatott egyéni munka vagy a csoportos osztályok nemcsak a cigaretta utáni vágyakozás legyőzésében segítenek, hanem a társadalmi szerkezetátalakítást is megkönnyítik: a volt dohányosok személyes példái gyakran segítenek leküzdeni a kísértéseket és a terápia tartós eredményére hangolódni.
  • Sokan arról számolnak be, hogy egy alapvető életmódbeli változás segítette őket a cigarettáról való leszokásban: az egészséges étrendre való áttérés, intenzív sporttevékenységek megkezdése, munkahelyváltás vagy akár a lakhelyük is. Nem mindenki hajlandó ilyen komoly változtatásokra, de nagyon helyénvaló ilyen helyzetben időzíteni a dohányzásról való leszokás kísérletét.

Farmakológiai szerek a nikotin-függőség megszabadulásához

A nikotin megvonását elősegítő gyógyszerek a következő típusokra oszthatók:

  • Nikotinpótló terápia- ezek a gyógyszerek tiszta nikotint vagy annak analógjait tartalmazzák. A tabletták bevétele vagy a tapaszok használata egy bizonyos séma szerint segít leküzdeni a dohánytól való mentális függőséget, az adagolás fokozatos csökkentése enyhíti az elvonási tüneteket.
  • A nikotin örömérzeteinek blokkolói.Ebből a csoportból származó eszközök biokémiai szinten megváltoztatják az agy receptorainak munkáját, így a kívülről történő nikotinellátás megszűnése nem okoz súlyos reakciót fiziológiai szinten.
  • Szorongás elleni gyógyszerek, nyugtatók és antidepresszánsoknem befolyásolja a vegyi anyagtól való függést, de segít megbirkózni az elvonási szindróma megnyilvánulásával, így a dohányzásról való leszokás utáni első hetek könnyebbek. És ha az antidepresszánsok szedése sok ellenjavallattal és mellékhatással jár, és maguk a gyógyszerek is csak orvosi rendelvényre vásárolhatók meg, akkor a szorongás elleni gyógyszereket saját kezdeményezésükre lehet megvásárolni a gyógyszertárban (bár konzultáció szükséges szakemberrel is) ). A nyugtatók közül meg lehet különböztetni a növényi összetevőkön alapuló készítményeket, például a valerian, bazsarózsa, galagonya, anyaméh tinktúráit. Az ilyen alapok jelentős hátránya, hogy valamennyien álmosságot okoznak. Ezenkívül óvatosan kell alkalmazni őket az allergiások számára.

Külön csoportba tartoznak a vény nélkül kapható szorongásoldók (például a Fabomotizol). A "Fabomotizol" regeneráló hatással van az idegrendszerre, csökkentve a szorongás, az idegi feszültség, az ingerlékenység szintjét. Ennek eredményeként - a stressz csökkenése, amelyet a nikotin megvonása okoz, az erő és a bizalom megjelenése a vállalkozás sikerében, az általános érzelmi háttér javulása. A Fabomotizol-kezelés az idegsejtek egyfajta "javítása", amelyet időnként mindenkinek megmutathat. Mindenkinek van stressz az életében, de nem minden módon lehet megbirkózni velük a karakter jellege vagy az életmód miatt. Tehát sok dohányos azzal magyarázza szokását, hogy a cigaretta segít megnyugodni, de ez nem így van. A nikotin-függőség potenciális stresszforrás, míg a hangulat javítására kevésbé káros módszerek léteznek. A "Fabomotizol" az alkalmazás első hetétől kezdve működik - csökkenti az ingerlékenységet és a szorongást, ugyanakkor nem okoz álmosságot, függőséget és megvonási szindrómát, nem csökkenti a koncentrációt.

Nagyon kevés volt dohányos van a világon, aki megbánná az egykor meghozott döntését. De sokan panaszkodnak, hogy nem sok évvel korábban nem szívták el az utolsó cigarettájukat. A nikotin nélküli élet nem veszíti el színét - ugyanakkor minden esélye megvan arra, hogy hosszabb és boldogabb legyen. Gondoljon erre, amikor legközelebb úgy dönt, hogy dohányzik.