Mit kell tenni a foghúzás után: ajánlások

Ebből a cikkből megtudhatja:

 • mennyit nem ehet a foghúzás után,
 • milyen antibiotikumokat és vízköpőket használjon,
 • mennyi után dohányozhat a foghúzás után.

A cikket egy fogorvos írta, több mint 19 éves tapasztalattal.

Ha épp most távolítottak el egy fogat, nagyon fontos tudni, hogy mit kell tennie a foghúzás után. Ez megakadályozza a lyuk gyulladását, a vérzés vagy ödéma kialakulását, amelyek gyakran a beteg viselkedési hibái miatt jelentkeznek.

Például nagyon gyakran a betegek erősen öblítik a szájukat, ami alvadék elvesztéséhez és elfújódás kialakulásához vezet, vagy aszpirint szednek (elősegíti a vérzést és a vérömleny kialakulását) . . . A cikk végén is láthatja hogyan kell a kivont fogak lyukainak rendesen kinézniük az eltávolítás után különböző időpontokat . . .

Fog eltávolítva: mit kell tenni az extrakció után

Az alábbiakban összefoglaltuk a foghúzás utáni összes ajánlást, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára: hogyan lehet öblíteni a száját, dohányozni a foghúzás után és inni-e alkoholt, mennyit lehet enni a foghúzás után.

Az alábbi ajánlások mindegyike személyes fogászati sebészként szerzett 15 éves tapasztalatukon, valamint tudományos ismereteiken alapul. De ha valami nem világos számodra, akkor felteheted kérdésedet a cikk alján található megjegyzésekben.

1. Mit kell tenni egy gézpálcikával

Ma eltávolítottak egy fogat: mi a teendő az eltávolítás után egy gézpálcikával a lyukon . . . A vérrel átitatott tampon kiváló táptalaja a fertőzésnek. És minél tovább tartja a szájban, annál nagyobb a gyulladás kialakulásának kockázata a kihúzott fog foglalatában. Ha még mindig van egy gézpálcikája a kúton, akkor azt sürgősen el kell távolítani. Célszerű ezt rángatózás nélkül és nem szigorúan függőlegesen, hanem oldalra tenni (hogy a vérrögöt a tamponnal együtt ne húzzuk ki a lyukból).

Kivételt képezhet az a helyzet, amikor a lyuk még mindig tépődik - ebben az esetben a gézpálcika még egy kicsit tartható. De a legjobb, ha ezt a régi, nyálban és vérben áztatott gézpálcát kiköpjük, steril kötésből újat készítünk, és a lyuk tetejére tesszük (erősen harapva).

2. Mennyit ehet a foghúzás után

Leggyakrabban a betegeket az érdekli, hogy mikor kell enni a foghúzás után, milyen ételt érdemes a legjobban enni. 2 óra múlva nyugodtan fogyaszthat, azonban azon az oldalon (ahol a fogat eltávolították) - nem kívánatos sűrű vagy kemény dolgot rágni az eltávolítás utáni első napokban. Erre azért van szükség, hogy ne sértse meg a kivont fog foglalatában lévő friss vérrögöt.

A foghúzás után azonnal ihat vizet. Ami az ételt illeti, ha még mindig nem tud kibírni 2 órán keresztül, akkor azonnal nyugodtan ihat egy pohár kefirt vagy ehet joghurtot. Általában semmilyen konkrét terméket nem tiltanak, csak arra van szükség, hogy az első napokban főtt étel puha legyen (például ha a húst görgetik).

3. Hidegen alkalmazza a duzzanat elkerülése érdekében

Mit kell tennie a foghúzás után az ödéma kialakulásának megakadályozása érdekében . . . Amint hazaérkezik, az első lépés az, hogy jeget vagy egy darab fagyasztott húst vegyen ki a fagyasztóból, tekerje be egy törülközőbe és rögzítse az arcán a kihúzott fog vetületében (24stoma. ru). Erre azért van szükség, hogy elkerüljük vagy csökkentsük az arc lágy szöveteinek esetleges duzzadását (különösen, ha az eltávolítás nehéz volt).

A jeget 3-4 alkalommal, 5 percig kell tartani, az egyes megközelítések között 5-10 perces időközzel. A jeget csak az eltávolítás utáni első órákban érdemes tartani, akkor haszontalan. De abszolút lehetetlen hevíteni és meleget alkalmazni, merta púpozás ebben az esetben biztosított.

Fontos: ha maximálisan el akarja kerülni az arc lágy szöveteinek ödémájának kialakulását, akkor a hideg felvitele mellett feltétlenül vegyen be antihisztaminokat (antiallergiás) gyógyszereket az eltávolítást követő első 2-3 napban. Ennek a gyógyszercsoportnak jó ödémaellenes hatása is van. A klór-piramin különösen alkalmas naponta 1 tabletta lefekvés előtt (2-3 napon belül).

4. Lehet-e dohányozni a foghúzás után

A foghúzás után legalább 3 órán át nem célszerű dohányozni, de jobb, ha lehetséges, az első 1-2 napban teljesen tartózkodni kell a dohányzástól. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a nikotin az erek éles görcsét okozza a csont nyálkahártyájában és felületi rétegeiben, ami nem befolyásolja kedvezően a sebfelület gyógyulását.

a foghúzás után közvetlenül nem ajánlott dohányozni

5. Lehetséges-e alkoholfogyasztás a foghúzás után?

Az átélt stressz miatt sok beteg külön kérdezi, hogy lehet-e alkoholt fogyasztani a foghúzás után. Általában az alkoholfogyasztás ellenjavallt az eltávolítást követő első 24 órában, de ha az orvos antibiotikumokat írt fel Önnek, akkor az alkoholfogyasztás nem szabad az egész antibiotikum-terápia során (azaz 5-7 nap).

Ha nem írtak fel antibiotikumokat, akkor természetesen kis mennyiségű gyenge alkoholból alig lehet következmény. De nagy dózisok oda vezethetnek, hogy a lyuk újra vérezni kezd, vagy haematoma jelenhet meg.

6. Mit ne tegyünk a foghúzás után

Amit nem lehet kategorikusan elvégezni a foghúzás után.

 • az első 1-2 napban nem szabad forró fürdőt venni (meleg zuhanyt vehet), valamint aludni a kihúzott fog oldalán - mindez hozzájárul az ödéma megjelenéséhez,
 • látogasson el a medencébe vagy a szaunába a hét folyamán,
 • kemény munkát végez (hogy ne legyen vérzés),
 • idegen tárgyakkal, nyelvvel szedni a sebet,
 • tágra nyitja a száját, és végezzen aktív utánzó mozdulatokat, mertha öltéseket tettek, széteshetnek,
 • ne vegye be az aszpirint fájdalomcsillapítóként (elvékonyítja a vért, és így hozzájárul a vérzéshez és a véraláfutáshoz),
 • az első 2-3 napban lehetetlen a szájüreget intenzíven öblíteni, mertaz intenzív öblítés a vérrög elvesztéséhez vezethet a lyukból (ez minden bizonnyal a gyulladásához vezet).

7. Fájdalomcsillapítók

Ha az eltávolítás egyszerű volt, a foghúzás utáni fájdalomcsillapítóra nincs szükség. De ha teljesen meg akarja akadályozni a fájdalom megjelenését, akkor jobb, ha még az érzéstelenítés elmúlik, vegyen be egy erős pirula fájdalomcsillapítót (melyiket érdemes jobban választani - lásd a linket, de ne feledje, hogy eltávolítás után nem szedhet aszpirint ).

Néha a fájdalom nagyon súlyos. Rendszerint ez akkor történik, ha az eltávolítást orvos nagyon traumatikusan végezte, vagy ha inaktív csonttöredékek maradtak. A fájdalom akkor a legsúlyosabb, amikor az orvos fúróval fúrta ki a csontot vízhűtés nélkül (ez a túlmelegedés következtében csont nekrózishoz vezet).

Fontos: számos tanulmány azt mutatja, hogy a foghúzás utáni fájdalom intenzitása átlagosan 30-50% -kal csökken, ha az orvos kivarrja a kihúzott fogüreget. Ezenkívül a nyálkahártya széleinek konvergenciája varrással - lehetővé teszi a vérrög megvédését a veszteségtől és sérüléstől, drámai módon csökkenti a lyuk gyulladásának kialakulásának kockázatát, szinte teljesen kiküszöböli a vérzés előfordulását.

A szokásos, bonyolult eltávolítás után a legtöbb fogorvos ritkán varr. Tudok ajánlani a jövőben - mindig kérje meg a sebészt, hogy az öltés előtt 1-2 öltést tegyen rád, még akkor is, ha az eltávolítás egyszerű, és akkor is, ha 300-400 rubelt kell fizetned érte. Az öltéseket általában nem kell eltávolítani (önmagukban feloldódnak), de ez csökkenti a fájdalmat és csökkenti a szövődmények kockázatát.

8. Antiszeptikus öblítések / fürdők

Ne felejtse el, hogy az öblítést követő első napokban ne öblítse le túlságosan a szájátkönnyedén kiöblítheti a vérrögöt a kútból. Az ételeket vérrög nélkül folyamatosan töltik a lyukba, ott rohadva gyulladást és fájdalmat okoznak. Jobb, ha az öblítéseket tálcákkal helyettesíti (vegyen antiszeptikus oldatot a szájába, fogja meg és köpje ki, vagy kissé „morogjon").

Amikor antiszeptikus fürdőket kell végezni

 • ha a fogat eltávolították a gyulladás hátterében,
 • bemetszést végeztek az ínyen a fluxus megnyitása érdekében,
 • ha kezeletlen fogszuvasodású vagy fogászati lerakódása van, amelynek fertőzése vérrögképződéshez vezethet.

Az antiszeptikus fürdőket a legjobban 0, 05-0, 12% klórhexidin vizes oldatával végezhetjük. Ez a gyógyszer kifejezett antiszeptikus hatású, kissé keserű ízű. A fürdőket naponta háromszor kell elvégezni, az oldatot minden alkalommal körülbelül 1 percig kell tartani a szájban.

9. Antibiotikumok a foghúzás után

A foghúzás utáni antibiotikumokat egy fogorvosnak kell felírnia, nem önállóan szedni. A foghúzáshoz mindig antibiotikumot írnak fel olyan helyzetekben, amikor

 • a fogat eltávolították a gyulladás hátterében,
 • nehéz eltávolítás történt,
 • fennáll a szövődmények kockázata.

Az amoxiclav a foghúzás után az egyik leghatékonyabb és legnépszerűbb gyógyszer a fogorvosok körében. Affinitása van a csontszövethez. A felnőtteknek 625 mg Amoxiclav-ra van szükségük (minden tabletta 500 mg amoxicillint és 125 mg klavulánsavat tartalmaz). A gyógyszert naponta 2-szer 5-7 napig szedik.

Azonban, ha az antibiotikumok szedése során gyakran hasmenése jelentkezik, akkor a legjobb, ha másik antibiotikumot - "Doxycycline" (100 mg tabletta; naponta kétszer - 5-7 napig) szed. Ez az antibiotikum sokkal kevésbé valószínű, hogy gyomorrontást okoz. Ezt a két antibiotikumot javasoljuk választani.

Fontos: mivelezek az antibiotikumok nem olcsók, alternatívaként olyan orosz gyógyszert is megjelölünk, mint a Lincomycin 0, 25 kapszula (naponta háromszor 2 kapszulát veszünk be, csak 5-7 nap). Ez egy olcsó, meglehetősen hatékony gyógyszer, de sajnos nagyon erősen befolyásolja a bél mikroflóráját.

10. Ha vér van a lyukból

Számos hatékony módszer létezik a vérzés megállítására. Leggyakrabban a seb magas vérnyomásban (magas vérnyomásban) szenvedő embereknél vérzik. A pszichológiai stressz miatt azonban teljesen egészséges embereknél a nyomás növekedése kiváltható.

Az első dolog az, hogy steril kötésből egy szorosan hengerelt tampont kell felhordani a sebre, majd azonnal meg kell mérni a nyomást. És ha megnő, vegye be a megfelelő gyógyszert.

11. Ha magas a vérnyomása

Ha rendszeresen méri a nyomást, ha magasabb, mint az üzemi nyomás, igyon a megfelelő gyógyszerből. Ellenkező esetben a vérzés vagy a hematoma kialakulásának kockázata nagyon magas. Az első gyengeséghez és szédüléshez vezethet, és a hematoma kialakulása tele van elöntéssel és annak megnyitásának szükségességével.

12. Ha cukorbeteg

Ha van készüléke a vércukorszint meghatározására, tanácsos azonnal megmérni a cukrot. Az elvonási stressz elősegíti az adrenalin felszabadulását, amelynek koncentrációja nagyban befolyásolja a vércukorszintet. Ez segít megelőzni a rossz közérzetet.

13. Öltések eltávolítása eltávolítás után

A foghúzás után a varratokat általában legkésőbb 7-8 napon belül eltávolítják. A varrat eltávolítása azonban nem feltétlenül szükséges, ha például varratanyagként catgutot használnak. Ez az anyag 10 napon belül magától felszívódik. Ha látja, hogy az öltések nagyon lazák, egyszerűen tiszta ujjakkal távolíthatja el őket.

14. A fogak kezelése kihúzás után

Célszerű a foghúzás után legkorábban 7 nap után folytatni a kezelést. Ha az eltávolítás nehéz volt, akkor néha akár 14 napig is eltarthat. Ez annak köszönhető, hogy a szuvas fogakban sok a kórokozó fertőzés, amelyek egy fog fúrásakor könnyen vérrögbe kerülhetnek, és elpárásodhatnak.

Hogyan kell kinéznie a kihúzott fog hüvelyének rendesen

Amint alább láthatja, a foghúzás után a vérrög kezdetben intenzív bordó színű. Az alvadék felszíne fokozatosan fehéres / sárgás lesz (ez a szokás, mivel a fibrin folyik ki). Normális esetben a vérrögnek másnap már sűrűnek kell lennie. Ha az alvadék meglazul, ez a bomlását jelenti, és meg kell ismerkednie az aljzatgyulladás tüneteivel, hogy időben orvoshoz fordulhasson.

Szájápolás a foghúzás után

A szájüreg a foghúzás után gondos ápolásra szorul. A fogakat a szokásos módon kell mosni, beleértve a kihúzott fog területén lévő fogak csoportját is. Ez utóbbiakat egyszerűen óvatosabban tisztítják, hogy ne sérüljenek a vérrögök. Szintén gondosan ki kell öblíteni a szájat a habtól, hogy ne öblítse ki a vérrögöt a lyukból.

A foghúzás után gondoskodnia kell az ínyről is (ehhez elegendő az antiszeptikus fürdő, amelyet fentebb leírtunk). De a megfelelő higiénia hiánya a lágy mikrobiális lepedék felhalmozódását idézi elő, amely tele van a lyuk eltömődésével és az alveolitis kialakulásával. Reméljük, hogy a cikk: A fog gyártása, mit kell tennie, hasznosnak bizonyult az Ön számára!