Hogyan lehet gyorsan, egyszerűen és véglegesen leszokni a dohányzásról

A dohányzásról való leszokás egyszerű. Ha megérti, hogy egy adott dohányos pontosan mit nyer, és mit veszít a szokásával, sokkal könnyebb kiválasztani a leghatékonyabb módszert a dohányzás örökre való leszokására. Ezért az első dolog, hogy megértse a saját motivációját a dohányzásra. Ezek után ideje áttérni a jól ismert pszichológiai, terápiás és népi módszerekre, amelyek már nem egy nikotinfüggőn segítettek.

a dohányzás abbahagyásának módjai

Miért dohányzik?

Annak érdekében, hogy felhagyjon egy rossz szokással, meg kell értenie annak okait. A legtöbb ember tizenévesen kezd el dohányozni. Az a vágy, hogy felnőttnek tűnjenek, „felnőtt" cselekvésekre ösztönzi a tinédzsereket, beleértve az ivást és a dohányzást. Amikor a maximalizmus elmúlik, nem lesz olyan könnyű feladni a szokást: a test függ, és az élet cigaretta nélkül már nem lehetséges.

Hasonló helyzet áll elő, amikor egy személy új csapatba lép. Az új környezetből adódó stresszt kiegészíti az a tény, hogy a másokkal való kapcsolatfelvétel révén az emberek képesek átvenni mások szokásait, alkalmazkodni a társadalom általános életmódjához. A függőség kialakulásának ilyen mechanizmusa a csapathoz való csatlakozás vágyával és a munkában való részvétellel kapcsolatos. Ez kezdődhet azzal, hogy megpróbáljuk a dohányosok társaságát és a passzív dohányzást fenntartani, ezzel hajlamot teremtve.

A dohányzásnak pszichológiai és fiziológiai függőségei vannak. A pszichológiai megszokás szakaszában könnyű leszokni a dohányzásról, mivel az ember nem igazán rabja, hanem csak a dohányzás pozitív hatásáról biztosítja magát. Ha a fiziológiai is csatlakozik ehhez a függőségi formához, akkor a szervezetnek is meg kell küzdenie a rossz szokás ellen.

Hol kezdjem?

A helyes hozzáállás a legfájdalomtalanabbá teszi a dohányzás abbahagyását.

Először is ki kell dobnia az összes megmaradt dohányzási keveréket és cigarettát. Ha megszületett a döntés a szokásról való leszokás mellett, a határozott elutasítás segít megszabadulni tőle. A dohányzási kellékek, mint például a szájrészek, pipák, cigarettatartók, hamutartók, sőt öngyújtók is sajnálat nélkül kerülnek a kukába. A „köteles" csomag is a kukába repül, nehogy még egyszer csábítson jelenlétével.

Gyakran a leszokó dohányosoknak nincs akaratereje 1 nap alatt leszokni; a dohányzás iránti vágy erősebb, mint az élet szokásos tulajdonságáról való megfeledkezés képessége. Ebben a helyzetben egy másik módszer megfelelő az elszívott cigaretták számának fokozatos korlátozásával. Ki kell számolnia, hogy általában mennyit szívnak el naponta. Az első néhány napban eggyel csökkentenie kell a számukat, és így tovább, amíg lehetővé válik, hogy egy egész napot kibírjon cigaretta nélkül. Amikor minimális lesz a dohányzás igénye, nyugodtan kidobhatod az összes dohányzási kelléket – most lesz ehhez elég akaraterő.

Egy másik hatékony módszer a rendszeres dohányzás helyettesítése elektronikus cigaretta vagy vape használatával. Ezeknek az eszközöknek a készítményei kisebb adag nikotint tartalmaznak, mint egy cigarettában. Ebben az esetben azonban érdemes egyértelműen korlátozni a használatuk idejét, hiszen a normál cigarettával ellentétben nincs egyértelműen meghatározott használati idő.

Hogyan ne törjön össze?

A dohányzásról való megfeledkezést gyakran megakadályozza a szervezet nikotinhoz való hozzászokása. Kezdetben ezt az anyagot a májsejtek önállóan állítják elő minimális dózisokban. Amikor a bevitel kívülről kezdi meghaladni a sejtek számára szükséges adagot, a máj szükségtelenül leállítja termelését. Itt van az embernek „szünet". A „törés" megjelenése előtti minden időszak egyéni. Ennek oka a cigaretta eltérő erőssége és a dohányzási tapasztalat. Rövid tapasztalattal már az első 2-4 napban jelentkezik a maximális vágy a szokás újrakezdésére, és szinte azonnal megszűnik a máj beindulása miatt. Ha a tapasztalat jelentős, és a cigaretta közepes erősségű és annál magasabb volt, akkor ez az időszak akár néhány héttel is elhúzódhat. Ebben az esetben a dohányzásról való leszokásnak fokozatosnak kell lennie, hogy ne okozzon stresszt a szervezetben.

A dohányzás gyakran együtt jár más emberi szokásokkal. Az ilyen cselekvések reflexszinten a cigaretta meghibásodásához és a cigaretta iránti igény növekedéséhez vezethetnek. Ezért ezek elutasítása a mindennapi „szokások" változásával kell, hogy járjon. A legjobb, ha enyhén elfogulunk az egészséges életmód felé: szóda és kávé helyett igyunk vizet és gyümölcsleveket, végezzünk könnyű fizikai aktivitást.

Orvosi készítmények

Ha önmagában nem sikerült leszoknia a dohányzásról, akkor kezdjen el olyan speciális gyógyszereket szedni, amelyek csökkentik a dohányzás utáni vágyat. Ezek között vannak a következő formák:

  • vakolatok;
  • spray-k;
  • tabletták.

A tapaszok a test bármely részére felragaszthatók, így senki sem sejtheti a jelenlétét. Hatásuk kis dózisú nikotin emberi szervezetbe való bejuttatásán alapul. Megszűnik a vágy a kívülről történő bevitel után, és a máj fokozatosan elkezdi előállítani a hiányzó mennyiséget. E tapaszok használatának nehézsége abban rejlik, hogy az ember gyakran nem tudja korlátozni magát egy napi egyre, ami állandó változáshoz és a nikotin dózisának a megengedettnél nagyobb növekedéséhez vezet.

Kétféle dohányzásról leszoktató spray létezik: nikotintartalmú és nikotinkerülő. Az első esetben a spray hatása hasonló a tapasz használatához, és ugyanazokhoz a problémákhoz vezet. A második típusú spray más mechanizmussal működik. Csak illóolajokat és gyógynövény-tinktúrákat tartalmaznak, amelyek a légutakba kerülve beburkolják a nyálkahártyát. Ha a kábítószer használata után egy személy elszív egy cigarettát, a nikotin reakcióba lép az olajokkal, ami mérgezést okoz hányingerrel, szédüléssel és általános rossz közérzettel. Az eredmény elviselhetetlenné teszi a cigarettázást.

A tabletták azon az elven működnek, hogy idegenkednek a dohányzástól, de a permetekkel ellentétben a szükséges anyagok bejutnak a véráramba, ahol reagálnak a nikotinnal.

Népi módszerek

A nikotinfüggőség gyógyszeres terápiája nem mindenkinek ajánlott. Általában a rövid dohányzási tapasztalattal rendelkezők érhetik el a legjobb hatást. A hosszú ideig dohányzók számos olyan mellékhatást tapasztalnak, amelyek csak visszatartják őket a dohányzás abbahagyásától. Ebben az esetben a hagyományos orvoslás módszereinek alkalmazása javasolt, amely természetes termékek használatán alapul, és nem okoz kiterjedt mellékhatásokat.

  • Gyógynövény gyűjtemény. Izlandi moha, zsurló, pikulnik fű, kopoltyúk, csalán és hegymászó keverékét (1 teáskanál mindegyik összetevőből) 500 ml forrásban lévő vízbe öntjük, 10 percig főzzük, egy órán át infundáljuk, és gézen szűrjük. Használja az infúziót 100 ml-nek naponta háromszor étkezés után.
  • Anti-nikotin tea.A közönséges cikória, a macskagyökér, a csalánlevél, a borsmenta és az illatos rue gyökereit összetörik. Egy teáskanál levélteát adunk a kapott gyűjteményhez, és 500 ml forrásban lévő vizet öntünk. A gyűjteményt egy órán át infundáljuk, majd szűrjük. Naponta 2-3 alkalommal 130 ml-t kell bevenni.
  • Zab. Két evőkanál zabszemet felöntünk egy pohár forrásban lévő vízzel, majd 5 percig forraljuk, és egy órán át infundáljuk. Szűrés után 100 ml főzetet vegyen be naponta háromszor étkezés előtt.
  • Calamus gyökerei. A madárcseresznyéből egy kétéves ágat vágjunk 5 mm-es darabokra. Rágja meg és köpje meg minden alkalommal, amikor dohányozni támad kedve. A hatás a használat megkezdése után 10-12 nappal jelentkezik.
  • Infúzió a száj öblítéséhez. Az infúzió elkészítéséhez a szerpentin zúzott rizómáit felöntjük egy pohár forrásban lévő vízzel, és 50 percig infundáljuk. Öblítse ki a száját minden nap reggel étkezés után. Az öblítéshez szódaoldatot is használhat (egy evőkanál szóda egy pohár vízben).

A népi gyógymódokkal való kezelés minden esetben (kivéve a kalmusgyökér használatát) 1 hónap.

Következtetés

A dohányzás meglehetősen gyakori rossz szokás a modern társadalomban, ezért nem is olyan könnyű leszokni róla. Meg kell érteni, hogy nem valószínű, hogy egy nap alatt minden tanács ellenére teljesen elfelejthető lesz. Az évek során felhalmozott tapasztalatok nem tűnnek el olyan gyorsan. Szerencsére számos lehetőség kínálkozik a probléma megoldására, és a sokféle javaslat közül biztosan ki tudja választani a legjobb és leghatékonyabb módszert, amely konkrétan segít Önnek.